Resultaten vijfde meting Caring Universities bekend
26 september 2024
26 september 2024
De mentale gezondheid en het welzijn van onze studenten staan centraal bij het Caring Universities (CU) consortium. Binnen dit consortium wordt de mentale gezondheid van studenten van alle deelnemende universiteiten jaarlijks onderzocht door middel van vragenlijsten. Op basis van de uitkomsten krijgen studenten gratis interventies aangeboden om de mentale gezondheid te verbeteren en de veerkracht te vergroten.
Deze vijfde meting van dataverzameling werd uitgevoerd tussen november 2023 en maart 2024. De bevindingen laten significante psychische uitdagingen zien onder studenten, waarbij veelvoorkomende problemen bestaan uit stemmingsstoornissen, angst, stress, eenzaamheid, perfectionisme en een lage zelfwaardering. Deze problemen zijn meer uitgesproken bij specifieke demografische groepen, met name vrouwelijke, niet-cisgender, bachelor- en internationale studenten. Er lijkt ook een toename te zijn van mentale gezondheidsproblemen vergeleken met voorgaande jaren, vooral op het gebied van eenzaamheid, perfectionisme en een lage zelfwaardering. Vrouwelijke studenten en studenten van wie de genderidentiteit niet overeenkomt met het bij de geboorte toegewezen geslacht, lijken bijzonder kwetsbaar te zijn, met hogere niveaus van depressie, angst, stress en slaapstoornissen. Daarnaast rapporteerden bachelor- en internationale studenten meer psychische klachten in vergelijking met hun master- en Nederlandse medestudenten.
Ook onderzochten we het gebruik van alcohol en andere middelen, waaruit bleek dat een significant deel van de studenten voldeed aan de criteria voor risicovol alcoholgebruik. De meeste studenten gaven echter aan geen regelmatig gebruik te maken van andere middelen.
Deze enquête dient als een cruciaal hulpmiddel voor vroegtijdige detectie en interventie. Het benadrukt de behoefte aan gerichte ondersteuning en suggereert dat degenen die worstelen met hun mentale gezondheid eerder geneigd zijn om deel te nemen aan zulke vragenlijsten. De bevindingen zijn bedoeld om alle deelnemende universiteiten te ondersteunen bij het ontwikkelen van interventies om de mentale gezondheid van studenten te beschermen en te bevorderen.
Door middel van voortdurend gezamenlijk onderzoek biedt het CU-consortium verbeterde, evidence-based ondersteuning via digitale interventies om de groeiende mentale gezondheidsproblemen onder studenten aan te pakken. Binnenkort zullen nieuwe single-sessie programma’s worden gelanceerd voor studenten die graag zo efficiënt mogelijk aan hun mentale welzijn willen werken.
De volgende enquête wordt naar verwachting verstuurd in november van het academisch jaar 2024-2025. Zie het onderzoeksrapport voor meer details van de onderzoeksresultaten.